Driving directions
 

Κουμ Καπί

  
 
Πέντε λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο, θα βρείτε μια σειρά από καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας με εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

 

Παλιά Δημοτική Αγορά

 

'Eνα επιβλητικό κτίριο το οποίο στεγάζει ένα ευρύ φάσμα τοπικών Κρητικών προϊόντων, όπως τυριά, κρασιά, τσικουδιά, έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, ακόμη και Κρητικά μαχαίρια.
 
Τα μικρά καταστήματα στην εν λόγω αγορά διαθέτουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρεοπωλεία, ψαράδικα, εστιατόρια, αρτοποιεία και καταστήματα δερμάτινων ειδών.

 

Οδός Χάληδων

 

Η οδός Χάληδων είναι ο κύριος δρόμος που οδηγεί μέσα στην παλιά πόλη του παλιού λιμανιού. Πολλά μικρά καταστήματα, καθώς και αξιοθέατα όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Καθολική Εκκλησία και η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη είναι παρατεταγμένα κατά μήκος του δρόμου αυτού.

 
Οδός Σκρύδλωφ


Η οδός Σκρύδλωφ, γνωστή επίσης και ως «Στιβανάδικα»  ήταν για αιώνες το κέντρο της παραγωγής και πώλησης δερμάτινων ειδών. Τώρα μοιάζει με ένα παζάρι με πολλά μικρά καταστήματα μπορεί κανείς να βρει ακόμα τα «στιβάνια» (παραδοσιακές χειροποίητες κρητικές μπότες).

 
Ο Φάρος


Ο φάρος είναι ο παλαιότερος φάρος στην Ελλάδα και ένα πολύτιμο ορόσημο του Παλιού Λιμανιού. Πρόσφατα ανακαινισμένος, μπορεί κανείς να περπατήσει ως εκεί από την ανατολικότερη πλευρά του λιμανιού κατά μήκος της έκτασης που οδηγεί στο φάρο.

 

Το Ενετικό Αρσενάλι
 

Το Ενετικό Αρσενάλι (Τα Νεώρια) αποτελείται από επτά βενετσιάνικα ενσωματωμένα αρσενάλια αφού η ανατολική λεκάνη του λιμανιού λειτουργούσε ως τοποθεσία για την κατασκευή πλοίων και επισκευές.

 

Πύργος Φιρκά
 

Ο Πύργος Φιρκά είναι ένας μικρός πύργος παρατήρησης στη βορειοδυτική γωνία του Φρουρίου Φιρκά. Η είσοδος σε αυτή την ιστορική τοποθεσία είναι δωρεάν.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων


Η Δημοτική Πινακοθήκη βρίσκεται ψηλά στην οδό Χάληδων (στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην παλιά πόλη). Αυτή η γκαλερί τέχνης είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο και δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε καθώς συχνά φιλοξενεί εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών.

 

Δημοτικός Κήπος

 

Bρίσκεται στο κέντρο των Χανίων μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Τζανακάκη (υπάρχει εισόδος και από τους δύο δρόμους). Οι δημόσιοι κήποι αυτοί σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν το 1870 από τον Ρεούφ Πασά.

Εδώ βρίσκεται και ο Πύργος του ρολογιού της πόλης. Οι κήποι είναι ένας χώρος αναψυχής με δέντρα και λουλούδια, με παιδική χαρά για τα παιδιά, έναν θερινό κινηματογράφο, καθώς και ένα πολύ γνωστό καφέ το όποίο επισκέπτονται τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο


Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό και εκτενώς ανακαινισμένο κτήριο που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, και κάποτε λειτουργούσε ως Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (Τμήμα της ενετικής Μονής). Ένα καλό παράδειγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αυτό το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα κεραμικής, αγγεία, κοσμήματα, γλυπτά, νομίσματα και ψηφιδωτά.

 

Ναυτικό ΜουσείοΤο διώροφο μουσείο στεγάζεται στο φρούριο του Φιρκά, όπου βρίσκονταν οι στρατώνες της ενετικής ναυτικής φρουράς στα Χανιά και μια αποθήκη για στρατιωτικό και ναυτικό εξοπλισμό. Στα έκθεματα υπάρχουν παλαιοί χάρτες, μακέτες πλοίων, θαλάσσια μέσα, φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και μια εντυπωσιακή έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης.

 

Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό Μουσείο


 

Αυτή η συλλογή στεγάζεται στην πρώην εκκλησία του San Salvatore της Μονής Φραγκισκανών και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Φρουρίου Φιρκά. Η συλλογή είναι μικρή, αλλά ωραία και καλά οργανωμένη και παρουσιάζει τοιχογραφίες, εικόνες, νομίσματα, κεραμικά και γλυπτά.

 

Λαογραφικό Μουσείο

 

Βρίσκεται στην οδό Χάληδων, το Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ζωής των Κρητικών του 19ου αιώνα με εκθέματα είδη οικιακής χρήσης και χειροτεχνίας (κεντημένα λόγια, ταπετσαρίες, κρεβάτια, πιατικά και μαχαιροπίρουνα.)

 

Μητρόπολη

 


Η Εκκλησία της Τριμάρτυρης στέκεται περήφανα σε μια μεγάλη πλατεία (γνωστή ως «Πλατεία Μητροπόλεως»), στα μισά του δρόμου κατά μήκος της οδού Χάληδων. Είναι μία νεοκλασική εκκλησία που κτίστηκε μεταξύ 1857 και 1860 και είναι αφιερωμένη στην Παναγία των Τριών Μαρτύρων. Θεωρείται και πολιούχος των Χανίων.

 

Τουρκικό Τζαμί

 

Το τουρκικό τζαμί βρίσκεται ανατολικά κατά μήκος του λιμανιού από το παλιό λιμάνι. Χτισμένο το 1645, το παλαιότερο ισλαμικό κτίριο στην Κρήτη, από το 1923 δεν ξαναλειτούργησε ως τζαμί και τώρα χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκθεμάτων. Είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

 

Καθολική Εκκλησία

 Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρίσκεται κατά μήκος της οδού Χάληδων. Χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και είναι ένα όμορφο σύμπλεγμα κτιρίων με πρόσβαση από ένα θολωτό πέρασμα.

 

Εβραϊκή Συναγωγή


Η συναγωγή βρίσκεται επί της οδού Κονδυλάκη στην παλιά πόλη και ήταν κάποτε το κέντρο της εβραϊκής θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής στα Χανιά. Ένα κτίριο με ιστορική και θρησκευτική σημασία όπου γίνονται λειτουργίες μέχρι και σήμερα.

 

Το Σπίτι του Βενιζέλου


Η έκταση που είναι κτισμένο το σπίτι της οικογένειας Βενιζέλου στην ομώνυμη πλατεία της Χαλέπας αγοράστηκε από τον Κυριάκο Βενιζέλο το 1876. Από επιστολή του Λευτέρη Βενιζέλου στον πατέρα του στις 13 Γενάρη του 1879 συμπεραίνεται ότι η κατασκευή του σπιτιού τελείωσε περίπου στα 1880 και φιλοξένησε στη μεγάλη σάλα του το νεκρό του ιδιοκτήτη το 1883. 

Η σημερινή μορφή του σπιτιού είναι μετά τις μετατροπές που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταφέροντας τους χώρους υποδοχής στο ισόγειο και αφήνοντας τα υπνοδωμάτια στον όροφο. Σήμερα στεγάζει το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Τάφοι των Βενιζέλων 
 


Στον δρόμο προς Κουνουπιδιάνά κάνετε στάση στους Τάφους του Ελευθέριου Βενιζέλου - μια ιστορική τοποθεσία με υπέροχη θέα στο παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων. Επίσης, εκεί θα βρείτε 3 καταστήματα για να απολαύσετε τον καφέ σας.

 

Φαλάσαρνα

Επισκεφθείτε την γνωστή παραλία των Φαλασάρνων (Βόρεια Δυτική Κρήτη). Σε αυτή την απίστευτα μεγάλη παραλία με δροσερά και βαθιά νερά θα βρείτε επίσης αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, kite surfing και άλλα θαλάσσια σπορ.

 

Ελαφονήσι


Επισκεφθείτε την λιμνοθάλασσα της Ελαφονήσου και σταματήστε στο Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και τη Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας στο δρόμο (Νότια Δυτική Κρήτη).

 

Μπάλος


Λιμνοθάλασσα του Μπάλου και το νησάκι της Γραμβούσας-μια ολοήμερη εκδρομή (καραβάκια φεύγουν καθημερινά από το λιμάνι της Κισσάμου).

 

Φαράγγι Σαμαριάς


Αυτό είναι το πασίγνωστο φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει μήκος 16km και η κατάβασή του θα σας πάρει περίπου ολόκληρη ημέρα. Μπορείτε να πάτε μόνοι σας με τη χρήση της τοπικής υπηρεσίας λεωφορείων από το σταθμό των Χανίων (κτελ) ή με οργανωμένο ταξίδι

 

Φαράγγι Θερίσου


Ένα μοναδικό φαράγγι, το οποίο σας οδηγεί στο ιστορικό χωριό Θέρισο, όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

 

 

Λίμνη Κουρνά


Η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη! Ένα μικρό ταξίδι με την οικογένεια για να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς τα βουνά, τη λίμνη και τη θάλασσα. Περπατήστε γύρω από τη λίμνη, κάντε βαρκάδα, ταΐστε τις πάπιες και καθίστε για φαγητό σε μια από τις πολλές ταβέρνες.

 

 

 

 

 

Πως να φτάσετε στο ξενοδοχείο


Από το αεροδρόμιο των Χανίων, ακολουθήστε τις πινακίδες προς το κέντρο των Χανίων. Όπως βγαίνετε από τις πύλες του αεροδρομίου, στρίβετε αριστερά στην πρώτη διασταύρωση. Ακολουθήστε αυτό το δρόμο ευθεία μέχρι να φτάσετε σε ένα κυκλικό κόμβο. Σε αυτό το κυκλικό κόμβο, στρίβετε δεξιά (ακολουθώντας τις πινακίδες για τα Χανιά).
Στο επόμενο κυκλικό κόμβο που θα συναντήσετε, συνεχίζετε ευθεία, ακολουθώντας τις πινακίδες για το κέντρο των Χανίων. 

Στα δεξιά σας, θα περάσετε σύντομα τους «Τάφους των Βενιζέλων» (ιστορική περιοχή). Συνεχίστε κατά μήκος του δρόμου όπου θα κάνετε σύντομα μια κατάβαση με στροφές μέχρι το επίπεδο της θάλασσας. Συνεχίστε μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου όπου θα δείτε τη θάλασσα μπροστά σας. Πάρτε μια αριστερή στροφή στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Θα δείτε σύντομα το ξενοδοχείο Irida στα αριστερά σας.

Σημείωση: Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες κατά μήκος του δρόμου μπροστά από το ξενοδοχείο, καθώς και σε ιδιωτικό χώρο κατά μήκος της πλευράς του κτιρίου.

Λιμάνι Σούδας

Καθώς βγαίνετε από το λιμάνι της Σούδας, ακολουθήστε τον δρόμο ευθεία έξω από το λιμάνι.Στα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε, πηγαίνετε αριστερά και στη συνέχεια, ακολουθήστε τη δεξιά στροφή που θα συναντήσετε. Συνεχίστε ευθεία μέχρι το τέλος της λεωφόρου Σούδας.

Στο δρόμο σας δεν θα στρίψετε πουθενά, θα ακολουθήσετε την οδό Ηρακλείου και στη συνέχεια θα βρείτε την οδό Νεάρχου. Συνεχίστε ευθεια στην οδό Νεάρχου και να βρείτε την κεντρική οδό Τζανακάκη. Στο τέλος της θα συναντήσετε φανάρια όπου θα πάτε δεξιά και στη συνέχεια, στο δεύτερο φανάρι πηγαίνετε και πάλι δεξιά. Ακολουθήστε αυτό το δρόμο - λέγεται Ελ.Βενιζέλου- και στο τέλος αυτής της οδού θα δείτε το ξενοδοχείο Ίριδα στα δεξιά σας.

5 minutes walk

 1. Koum Kapi

10 minutes walk

 1. Old Municipal Market (‘agora’)
 2. Halidon Street
 3. Skrydlof Street
 4. The lighthouse (‘faros’ in Greek)
 5. The Venetian Arsenali (Ta Neoria)
 6. Firkas Tower
 7. Municipal Art Gallery of Chania
 8. Public Gardens

Museums

 1. Archaeological Museum
 2. Maritime Museum
 3. Byzantine and Post Byzantine Museum
 4. Folklore Museum

Churches, Mosques and Synagogues

 1. Orthodox Cathedral
 2. Turkish Mosque (Hasan Pasha)
 3. Catholic Church
 4. Jewish Synagogue (Etz Hayyim)